Wat kan een dashboard met management informatie betekenen voor uw onderneming?

De vraag:

Nadat wij voor de onderneming van Hans een nieuwe webshop opgeleverd hadden, kwam Hans met de vraag of we hem konden helpen met het verzamelen van management informatie. Hij wilde namelijk inzicht krijgen in alle kritische processen van zijn onderneming.

De uitdaging:

Omdat de onderneming van Hans een aantal verschillende activiteiten onderneemt, is de data verspreid over meerdere systemen. Zijn bedrijf producten via een webshop én via een fysieke winkel. En hij biedt twee verschillende diensten aan, waarvan één vooraf, en één achteraf wordt gefactureerd. Natuurlijk is het belangrijk dat je per product/dienst inzicht hebt, maar Hans wilde ook inzicht over het geheel.

De oplossing:

Wij adviseerden hem gebruik te maken van Power BI van Microsoft. Power BI is een relatief eenvoudige, en krachtige oplossing voor het inzichtelijk maken van gegevens uit verschillende bronnen. Door het toepassen van “visualisaties” zoals KPI’s, grafieken, tabellen etc., kon een helder dashboard samengesteld worden met data vanuit verschillende bronnen.

Echter, de grote uitdaging was om duidelijk in beeld te brengen wat deze info feitelijk inhoudt. De verkoop van producten is vrij duidelijk, maar de dienstverlening kent een langere doorlooptijd, plus een bepaalde financiële onzekerheid door de tijd heen. Dus daarbij waren de pipeline, en de onderhanden werk-positie (OHW) ook belangrijke factoren.

Het resultaat:

We hebben koppelingen gerealiseerd met de webshop, en het ERP systeem ExactOnline en met deze data een dynamisch dashboard gemaakt. In de basis rapporteert het dashboard de actuele situatie, dus inclusief wat er in de pipeline zit en wat de OHW-situatie is. Maar door het toevoegen van het element “Tijd” kunnen we in de toekomst kijken. We gebruiken de pipeline, en de trends uit het verleden om een beeld van de toekomst weer te geven. Vanzelfsprekend geven we deze weer met een onzekerheidsfactor (positief en negatief scenario), een zogenaamde pluim die breder wordt naarmate je verder in de toekomst kijkt. Hans kan aan verschillende knoppen draaien om te zien wat het resultaat in de toekomst zal zijn. Hij kan daardoor tijdig bijsturen als dat nodig is.

Meer informatie

Wilt u ook meer inzicht krijgen in alle processen binnen uw onderneming? Neem dan contact met ons op. Bel ons op 010-4293110, of vul onderstaand formulier in. Dan nemen wij contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.