Bedrijfsprocessen verbeteren: Productieverhoging door inzicht kostprijs

Voor deze klant hebben wij de kostprijs inzichtelijk gemaakt door veranderingen in het ERP-systeem door te voeren. Hierdoor is tevens de productie verhoogd.

Geen inzicht in de kostprijs

Het rendement van John zijn bedrijf liep terug doordat de vraag voor zijn product steeds groter werd, maar er te weinig personeel was om deze druk aan te kunnen. De levertijden liepen op en klanten lieten hun ongenoegen hierover blijken. John schakelde de hulp in van Fairweb en wij gingen aan de slag met een analyse van zijn bedrijf.

Tijdens de analyse kwam naar voren dat het onduidelijk was hoeveel geld er per order verdiend werd. Bovendien kregen de vaste klanten met groter orders als het druk was vaak voorrang boven de kleinere klanten, waardoor de levertijd voor hen steeds langer werd.

Fairweb heeft veranderingen aangebracht in het ERP-systeem van het bedrijf waardoor de kostprijs volledig inzichtelijk werd. Hiermee was het nu mogelijk om per onderdeel van een product in te vullen wat de kostprijs was. Ook kon worden ingevuld hoe lang het duurde om dit onderdeel te installeren. Met deze informatie werd het mogelijk om een volledig product samenstellen in het ERP-systeem waarbij direct duidelijk is wat de totale kostprijs is en de beoogde tijd om het product samen te stellen.

Veranderingen ERP-systeem:

  • Kostprijs invoeren per onderdeel
  • (Montage)-tijd invoeren per onderdeel
  • Producten samenstellen met direct inzicht in de totale kostprijs en montagetijd.
  • Samengestelde producten offreren en verkopen
  • Invoering van een productieplanning voor de werkplaats voor efficiënter gebruik resources
  • Duidelijkheid in prioritering waardoor een duidelijke levertijd voorspelt kan worden

Door het duidelijke inzicht in de kostprijs van ieder product, werd het duidelijk dat bepaalde orders niet of nauwelijks geld opleverden, terwijl deze vaak prioriteit kregen over orders met een veel hoger marge. Nu worden er geen producten meer verkocht voor een tarief dat niet bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.

Efficiënter werken

Fairweb heeft geadviseerd om plannings-software te koppelen met het ERP-systeem, waardoor deze beschikt over nauwkeurige data zodat de doorlooptijden om de producten samen te stellen verbeterd werd. De invoering van de planningssoftware geeft dagelijks inzicht in het aantal orders en de beschikbare resources. Door de software worden alle resources op een zeer efficiënte manier ingezet en is de output per dag voorspelbaar geworden. Hiermee worden klanten beter geïnformeerd over de levertijden.

Meer resultaat

Na een aantal maanden is het resultaat dat de totale productie toegenomen is met hetzelfde personeel. Bovendien is de gemiddelde levertijd van een order met 19% sneller geworden en zijn het aantal klachten hierover bijna tot nul gereduceerd. Het rendement van het bedrijf is positiever dan voorheen, mede doordat er nu alleen orders worden verkocht voor een tarief dat daadwerkelijk bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.

Wilt u ook uw bedrijfsprocessen optimaliseren of heeft u een vergelijkbaar probleem en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vul onderstaand formulier in en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Bedrijfsprocessen verbeteren?